Τρίτη, Ιουλίου 31


Επιτέλους συλλήψεις για την Πάρνηθα!
Δαρμένοι, αλυσοδεμένοι και τελικά κατηγορούμενοι! Για "χάρη" τους στήθηκε μια πρωτοφανής αστυνομική επιχείρηση διάρκειας έξι (!) ωρών, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκε ακόμα και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, ενώ στη σύλληψή τους βοήθησαν και τοπικοί άρχοντες. Κι όσοι πιστεύουν ότι τα παραπάνω αφορούν τη σύλληψη των εμπρηστών που ρήμαξαν τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, πλανώνται πλάνην οικτρά. Πρόκειται για τους 27 αναρχικούς διαδηλωτές που συνελήφθησαν επειδή πέταξαν μπογιές την Κυριακή στο καζίνο Μον Παρνές που ήδη σχεδιάζει την επέκτασή του στην κορυφή του "νεκρού" πλέον βουνού...
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα απρόσιτα βουνά του Γράμμου, από τους μεγαλύτερους οικολογικούς θησαυρούς της χώρας, έγιναν στάχτη. Δεν είναι ιδιωτικά κτήματα, ούτε επαύλεις, δημόσια περιουσία είναι, και μάλιστα στη ζώνη των συνόρων. Καίγονται επί 15 ημέρες και ήδη έχουν γίνει κάρβουνο 70.000 στρέμματα. Απειλούνται σπάνια πουλιά και ζώα, απειλείται το κλίμα της περιοχής.

Δευτέρα, Ιουλίου 23

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΤΑΛΛΙΝ (Τευτονική Χάνσα)
Από τη Βικιπαίδεια

Στα Παλιά Γερμανικά της Άνω Γερμανίας ο όρος Χάνσα (Hansa) σημαίνει ένωση, όμιλος. Με αυτό το όνομα εμφανίστηκαν διάφοροι συνασπισμοί πόλεων με κύριο σκοπό τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στο χώρο της Βόρειας Θάλασσας. Κυρίως όμως ο όρος αυτός αναφέρεται στην Τευτονική Χάνσα ή Χανσεατική Ένωση, δηλαδή την ένωση των γερμανικών πόλεων της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας, που ήταν η μεγαλύτερη από αυτές τις ενώσεις.

Γέννηση και διαμόρφωση

Κύριες εμπορικές αρτηρίες της Χανσεατικής ένωσης.
Η πρώτη σαφής αναφορά στην Τευτονική Χάνσα γίνεται το 1358, όμως είναι σαφές πως η ένωση υφίσταται ήδη από τα μέσα του 12ου αιώνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 13ου αιώνα αναπτύσσεται ταχύτατα προωθώντας την ίδρυση πόλεων στα εδάφη ανατολικά του Έλβα. Αυτή η προώθηση των Γερμανών ανατολικά του Έλβα άνοιξε για τους εμπόρους νέες αγορές και η ανάγκη να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, τους ώθησε να οργανωθούν σε εμπορικές ενώσεις. Την πολιτική αυτή ακολούθησαν γρήγορα και οι κυριότερες εμπορικές πόλεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν για τους υπηκόους τους ασφάλεια και πλούτο. Το 1160 μια ομάδα μεγαλοεμπόρων ίδρυσε έναν διαμετακομιστικό σταθμό στο Βίσμπυ της Γκοτλάνδης. Το 1241 συνήφθη η πρώτη συμφωνία μεταξύ Λύμπεκ και Αμβούργου για τη διευκόλυνση του εμπορίου. Μέχρι τα τέλη του 13ου αιώνα τέτοιου είδους σύμφωνα είχε συνάψει μεγάλος αριθμός γερμανικών πόλεων. Σταδιακά αυτές οι πόλεις συνασπίστηκαν με σκοπό τον έλεγχο του εμπορίου της Βαλτικής. Το 1275 μάλιστα απαγόρευσαν στα πλοία των Φλαμανδικών πόλεων να εισέρχονται σ’ αυτήν τη θάλασσα. Το 1370 η Χάνσα αριθμούσε 77 πόλεις, οι οποίες επέβαλλαν στον τότε βασιλιά της Δανίας Βάλντεμαρ Δ' να αναγνωρίσει τη Χάνσα, να της εγγυηθεί ελεύθερη ναυσιπλοΐα και απαλλαγή από τελωνιακούς δασμούς.
Οικονομική δομή και στόχοι
Ο 15ος αιώνας ήταν η χρυσή εποχή της Χάνσα. Είχε καταφέρει να ιδρύσει παροικίες εμπόρων σε όλες τις πολιτείες της Βόρειας θάλασσας και της Βαλτικής. Αυτές οι παροικίες ζούσαν αυτόνομα, συμμετείχαν όμως στη διοίκηση των πόλεων που έδρευαν. Διέθετε 3 μόνιμους εμπορικούς σταθμούς στο Λονδίνο και την Μπρύζ για τον έλεγχο του εμπορίου μαλλιού και υφασμάτων και στο Μπέργκεν για τον έλεγχο της διακίνησης ξυλείας, μεταλλευμάτων και ψαριών. Η Ένωση είχε καταφέρει να επιβάλλει μονοπώλιο στο εμπόριο της Βαλτικής, υποχρεώνοντας τους τοπικούς εμπόρους να συναλλάσσονται μόνο μαζί σας. Μάλιστα ελέγχοντας το εμπόριο του Νόβγκοροντ μετέφερε τα ρωσικά προϊόντα στη Δύση. Συνολικά απετελείτο από 90 πόλεις. Κέντρο της ήταν το Λύμπεκ, όπου συνέρχονταν οι συνελεύσεις της Χάνσα. Όμως δεν υπήρχε κάποια συγκροτημένη ομοσπονδιακή αρχή, δεν επιβάλλονταν φόροι και δεν επιδίωξε ποτέ να ελέγξει στρατιωτικά κάποια περιοχή.

Παρακμή
Με τη σταδιακή επέκταση της Δανίας προς το Σλέσβιχ και το Χόλσταϊν άρχισαν να απειλούνται τα μεγάλα κέντρα της Χάνσα (κυρίως το Αμβούργο και το Λύμπεκ), η οποία δεν μπορούσε πλέον τόσο εύκολα να επιβάλλει τη θέλησή της στα σκανδιναβικά βασίλεια που ήταν ενωμένα με τη συνθήκη του Κάλμαρ. Παράλληλα τα κράτη της Βαλτικής (Πολωνία-Τευτονικό τάγμα) άρχισαν να χειραφετούνται από τη Χάνσα και να επιδιώκουν την εμπορική τους ανάπτυξη σε βάρος της. Το 1478 ο τσάρος Ιβάν Γ΄ κατέλαβε το Νόβγκοροντ και μέχρι το 1494 κατήργησε τα προνόμια της Χάνσα, στερώντας της μια από της κυριότερες αγορές της. Σταδιακά δε τα εθνικά κράτη της δυτικής Ευρώπης θα αρχίσουν να καταργούν τα προνόμιά της προκειμένου να ενισχύσουν την εθνική τους οικονομία. Παραλλήλως θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νέες εμπορικοί οδοί οι οποίες θα μειώσουν την οικονομική σημασία της Βόρειας θάλασσας. Ο Τριακονταετής Πόλεμος και οι καταστροφές που προκάλεσε στις γερμανικές χώρες θα είναι το τελειωτικό κτύπημα για την παρηκμασμένη Χάνσα, η οποία το 1669 θα αριθμεί μόνο τρεις πόλεις (Λύμπεκ, Βρέμη, Αμβούργο). Κυριότερη όμως αιτία παρακμής είναι έλλειψη ισχυρής κρατικής δομής και στρατιωτικής υποστήριξης, με αποτέλεσμα να εκτοπιστεί σταδιακά από τα ισχυρότερα συγκεντρωτικά κράτη, όταν πλέον αυτά θέλησαν να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητα. Σήμερα προς τιμή της ο γερμανικός εθνικός αερομεταφορέας ονομάζεται Λούφτχανσα.

Κυριακή, Ιουλίου 22

επίσκεψη στο ΗΕΡΜΙΤΑGE
Χιλιάδες πολύχρωμου πλήθους συνωθούνται για να χωρέσουν στο κάδρο του βιντεοσκόπου του ταξιδιωτικού γραφείου.
Ασταμάτητα φλας σε τυφλώνουν παρά την απαγόρευση
Αγχωμένα μάτια που κοιτούν αλλά δεν βλέπουν μπουκωμένα από τις τηλεεικόνες
Οι φύλακες που υποκρίνονται πρόσχωντας τους Ιάπωνες για να χωρέσουν οι αμερικάνοι
Όλα αυτά μετατρέπουν αυτό το μνημείο της ανθρώπινης ματαιοδοξίας σε χολυγουντιανή Disneyland
Ευτυχώς που στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων δεν περιλαμβάνεται ο ο τελευταίος όροφος όπου σχεδόν ερημικά μπορείς να απολαύσεις μια καλή συλλογή από PICASSO - MATISSE και GAUGUIN
Αγία Πετρούπολη: Πολεοδομικά Παρίσι και Βενετία μαζί
Αυτοκρατορικό Δημιούργημα / εξόριστη η κοινωνία που ταλαντεύεται ανάμεσα στον νεωτερισμό και την πατρογονοπληξία.

Σάββατο, Ιουλίου 7





Καίμε το δάσος στo πλαίσιο της προστασίας του
Το Koli στη Φιλανδία είναι σήμερα ο μόνος Εθνικός Δρυμός σε όλο τον κόσμο που καίει τα δάση του. Η μέθοδος αυτή εφαρμοζόταν στη φινλανδική Karelia από παράδοση για περισσότερο από 400 χρόνια. Βάσει της τεχνικής αυτής, κόβεται και καίγεται η δασική κάλυψη ενός τμήματος της περιοχής, για να καλλιεργηθεί για ορισμένα χρόνια. Ποια είναι τα οφέλη;

1. Η τέφρα βοηθάει στη ρύθμιση της οξύτητας του εδάφους και κατ' εξακολούθησιν στην ευχερέστερη αφομοίωση των λιπαντικών στοιχείων από τα φυτά και στην αύξηση της παραγωγής.2. Δημιουργείται οικοσύστημα ωφελίμων ειδών, κυρίως μικροοργανισμών και εντόμων, που έχουν αρχίσει να σπανίζουν.3. Μετά το κάψιμο επικρατεί ενδημική βλάστηση.4. Ελέγχεται η μέση ηλικία του δάσους.5. Ο σπόρος σποράς προέρχεται από προηγούμενη Swidden καλλιέργεια και έτσι λειτουργεί ως γενετική τράπεζα.
Από το 1994 εφαρμόζεται στο Koli Lasse Loven ξανά συστηματικά η Swidden καλλιέργεια, όπως ονομάζεται, γνωστή και ως burn-beating ή και slash-and-burn (σε ελεύθερη απόδοση: κόψιμο και κάψιμο). Στην περιοχή κυριαρχούν οι σημύδες με τις σκλήθρες, ενώ υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις από ερυθρελάτες, πεύκα, κέδρους και τρέμουσες λεύκες. Η μέση ηλικία του δάσους κυμαίνεται περί τα 80 έτη. Υπάρχουν όμως περιοχές άνω των 1.000 ετών, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένα δένδρα άνω των 2.500 ετών.
Ο τύπος του δάσους ορίζεται από τη θαμνώδη ή ποώδη στρωμνή. Επικρατούν το ξινόχορτο (oxalis acetosella), το γεράνι (geranium sp.), τα μούρα (vaccinium myrtillus L. και V. vitis-idaea L.), οι φτέρες (filices), το βατόμουρο (rubus saxatilis L.) κ.λπ.
Από το 1994, μέχρι στιγμής, έκταση άνω των 5 εκταρίων έχει ήδη γίνει παρανάλωμα του πυρός, ενώ έχουν επιλεγεί συνολικά 150 εκτάρια τα οποία πρόκειται να καούν. Ετησίως, καίγονται πλέον με ρυθμό 3 - 5 εκτάρια δάσους. Η καιόμενη έκταση ανά δασοτεμάχιο δεν ξεπερνά τα 0,2 εκτάρια, για λόγους ηλικιακής ποικιλομορφίας του δάσους, αλλά και για λόγους ασφάλειας.
Τα δένδρα καίγονται ένα ή δύο χρόνια μετά την καρατόμησή τους. Η πυρκαγιά προκαλείται είτε νωρίς την άνοιξη, εάν ακολουθήσει φθινοπωρινή σπορά σίκαλης, είτε αργά το καλοκαίρι, εάν ακολουθήσει εαρινή σπορά κυρίως σίκαλης, κριθαριού ή ελαιοκράμβης (brassica rapa).
Μετά την πυρά, τα δένδρα συμμαζεύονται σε μια γωνιά του ξέφωτου που δημιουργείται, για να κάνουν χώρο για καλλιέργεια. Στα βελονοειδούς κόμης είναι δυνατόν να επαναληφθεί η καύση και την επόμενη χρονιά. Για ορισμένα έτη, το πολύ οκτώ, το έδαφος καλλιεργείται χωρίς μηχανήματα. Στην περίπτωση των δημητριακών απαιτείται ελαφρά άροση. Μετά το κάψιμο και την καλλιέργεια δεν γίνεται τεχνητή φύτευση ή άλλου είδους χειρισμοί, αλλά η έκταση επαφίεται προς φυσική αναδάσωση.
Η διαχείριση του δρυμού γίνεται από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (METLA). Τα προγράμματα συντήρησης και αποκατάστασης του δρυμού υλοποιούνται σε συνεργασία με τοπικούς και πανεπιστημιακούς φορείς.
spa οινοθεραπείας

Μπορεί το πρώτο spa οινοθεραπείας να άνοιξε το 1999 στη Γαλλία, η μόδα όμως γρήγορα εξαπλώθηκε σ' όλο τον κόσμο. Μία από τις καινούργιες αφίξεις είναι ένα πολυτελέστατο spa στην ιαπωνική πόλη Χακόνε, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τόκιο. Εδώ, οι καταπονημένοι από τους έντονους ρυθμούς της ζωής τους Ιάπωνες μπορούν να επιλέξουν μια αναζωογονητική βουτιά στην πισίνα με το κόκκινο κρασί, τονωτικές επαλείψεις με μέλι και μούστο, ενυδατικά μασάζ με Sauvignon ή Μerlot ή μια θεραπεία απολέπισης με σπασμένες ρώγες…

Πέμπτη, Ιουλίου 5

Il Soliti Ignoti
Σκηνοθεσία Μάριο Μονιτσέλι
Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Κλαούντια Καρντινάλε
Επανέκδοση 2007, Έλλην Πρωθυπουργός
ο κλέψας του κλέψαντος
ή
αλλιώς άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε