Σάββατο, Ιουνίου 30

ΠΕΥΚΑ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ !!!!
Τα πευκοδάση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας εκτείνονται περιφερειακά του ορεινού όγκου, καλύπτουν έκταση περίπου 95.000 στρ. και αποτελούνται αποκλειστικά από χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis). Ένα σημαντικό τμήμα των δασών αυτών (περίπου 29.000 στρ.) έχουν ενταχθεί στον πυρήνα Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και βρίσκονται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας.(Προστάτες μου ποιός θα με σώσει από λολου σας!!!)
Τα πευκοδάση εκτείνονται από τα χαμηλότερα υψόμετρα του βουνού, όπου αναμειγνύονται με θάμνους (πουρνάρια, κουμαριές κτλ.), έως τα 800 μ. περίπου. Στα μεγάλα υψόμετρα (800 - 1000) συστάδες της χαλεπίου πεύκης αναμειγνύονται με την κεφαλληνιακή ελάτη και την άρκευθο (Juniperus oxycedrus). Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στις νότιες πλαγιές της Πάρνηθας.
Η χαλέπιος πεύκη είναι είδος πολυτιμότατο και αναντικατάστατο για την περιοχή, γιατί έχει μεγάλη οικολογική ανοχή στην θερινή ξηρασία και προσαρμόζεται άριστα στις πυρκαγιές, μετά από τις οποίες αναγεννάται εύκολα. Η φωτιά παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη του οικοσυστήματός της, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πυρόφιλο, καθώς οι κώνοι του πεύκου μέσα στους οποίους βρίσκονται τα σπέρματα ανοίγουν στις υψηλές θερμοκρασίες και τα σπέρματα με τον αέρα μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, διευκολύνοντας την αναγέννηση του είδους.
Τα παραπάνω είναι αντιγραφή από το site του εθνικού δρυμου Πάρμηθας

Τρίτη, Ιουνίου 26

Σφάξε μία αγελάδα!Σώσε το περιβάλλον!!!
Όλοι μας γνωρίζουμε το πρόβλημα που προκαλείται από την εκπομπή στην ατμόσφαιρα των λεγόμενων αερίων του θερμοκηπίου (Διοξείδιο του άνθρακα CO2, μεθάνιο CH4 κλπ.) . Πέρα από το γνωστό διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από την καύση πετρελαίου,άνθρακα και άλλων καυσίμων, υπάρχει και το μεθάνιο το οποίο έχει24 φορές μεγαλύτερη επίδραση από το διοξείδιο του άνθρακα στην κατακράτηση της θερμότητας στην γή.
Και ιδού η σημαντικότερη πηγή εκπομπής μεθανίου: Το πέρδεσθαι
Ναι οι πορδές! Και ξέρετε κάποιο ζώο που βρίσκεται σε αφθονία και μπορεί να παράγει κλανιές απερίγραπτου βεληνεκούς;Μα φυσικά οι αγελάδες!Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχουν 1,3 δις αγελάδες στον γαλάζιο μας πλανήτη και εκπέμπουν 90 κιλά μεθάνιο η κάθε μία το χρόνο. Ένας απλός πολαπλασιασμός δίνει το μέγεθος του προβλήματος : οι ετήσιες αγελαδοπορδές μας προσφέρουν 117 δις κιλά μεθάνιο το χρόνο!!!!

Δευτέρα, Ιουνίου 18


muppet tv show
* Τρία ήταν όλα κι όλα τα έργα τέχνης με τα οποία ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια τα κανάλια: Ο πίνακας με τον αναπεπταμένο αναπαραγωγικό μυ που σημάδευε ως κανόνι του Ναβαρόνε τον Εσταυρωμένο, η φωτογραφία με τον καλλιτέχνη που συνουσιαζόταν με ένα καρπούζι (προφανώς επειδή τα καρπούζια κινούνται συνήθως με μικρότερες ταχύτητες από τις κατσίκες και τις κότες) και προσφάτως ο βιντεοπίνακας που έδειχνε ένα γυναικείο αιδοίο να ψευδοσυνουσιάζεται αυτοπαλαμίως, υπό τους ήχους του Εθνικού Ύμνου
* Και ασχολήθηκαν, όχι για να καταγγείλουν το φασισμό και τη λογοκρισία αλλά για να ικανοποιήσουν τη σεμνοτυφία του κοινού τους, να χλευάσουν το διαφορετικό και κυρίως για να τροφοδοτήσουν με πρωτοποριακό υλικό τη λαγνεία κάποιων μερακλήδων τηλεθεατών
* ΥΓ: Αν μάλιστα στο βιντεοπίνακα της κ. Στεφανή ακούγεται ως υπόκρουση στην αιδοιακή ψευδοσυνουσία το "Εκεί μέσα εκατοικούσες πικραμένη εντροπαλή/ κι ένα στόμα εκατερούσες, έλα πάλι να σου πει", ε όσο να 'ναι ο μερακλής θα τονε στρίψει το μύστακα...
Από την Αυγή 17/6/2007

Παρασκευή, Ιουνίου 15


Φράκτες, Κάγκελα, Σύνορα παντού...
TERRITORIUM ή terra - terrore
Η ιδιοκτησία της γης, η οριοθέτησή της με την αυθαιρεσία και τη βία που την συνοδεύει , η καρδιά δηλαδή του καπιταλισμού αμφισβητήθηκε έμπρακτα στα Σούρμενα από το Δήμαρχο Κορτζίδη και τις κοιμιτοποιήσεις των πολιτών.
Η προσπάθεια του επιχειρηματία να ξαναστήσει τα κάγκελα και οι ένοχες σιωπές των κρατούντων υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και το ευθύβολο των κινητοποιήσεων. Γιατί οι ακτές σήμερα, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις χθες, τα αυθαίρετα και οι δημόσιες γαίες παλαιότερα επιβεβαιώνουν ότι η κύρια
πηγή πλούτου στην Ελλάδα είναι οι καταπατήσεις και αυθαίρετες οριοθετήσεις - περιφράξεις γης Η ιδιοκτησία της γης είναι ιερή, ιδιαίτερα η παράνομη, και αυτή που φέρνει ψήφους. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τους επιχειρηματίες της παραλιακής υπάρχουν και τα χιλιάδες "λαϊκά" αυθαίρετα οικόπεδα και κατασκευές στον προαστιακό και παράκτιο χώρο.
Τα κάγκελα-φράκτες της παραλίας, όπως και τα αντίστοιχά τους σε όλο τον κόσμο, ορίζουν αυθαίρετα τι είναι "μέσα" και τι "έξω", τι "επιτρέπεται" και τι "απαγορεύεται", δημιουργούν κερδισμένους και χαμένους. Αποτελούν μορφές ουσιαστικού ελέγχου και καταναγκασμού και γι' αυτό συγκροτούν ένα από τα συστατικά χαρακτηριστικά κάθε μορφής εξουσίας η οποία έχει πάντα και γεωγραφική διάσταση. Η οριοθετημένη από την εξουσία περιοχή (territorium )προέρχεται από το λατινικό terra, η γη, αλλά και από το ουσιαστικό terrore, ο τρόμος, ο φόβος. Είναι ενδιαφέρουσα αυτή η σύμπτωση: η εξουσία πρέπει να τρομάζει, να φοβίζει και αυτό υλοποιείται και μέσα από την οριοθέτηση περιοχών αλλά και την ιερότητα της ιδιοκτησίας της γης στο ρωμαϊκό δίκαιο. Αλλάζοντας γεωγραφική κλίμακα, οι κινητοποιήσεις ενάντια στους φράκτες της παραλίας αμφισβήτησαν κατά κάποιο τρόπο και τις κυρίαρχες ρητορείες της παγκοσμιοποίησης περί κατάργησης συνόρων και ορίων, περί ελεύθερων πολιτών που κάνουν τις επιλογές τους και μετακινούνται όπου θέλουν, περί ενός κόσμου συνεχών ροών, περί μιας κοινωνίας διασυνδέσεων και συνεχούς επικοινωνίας. Για ορισμένες και ορισμένους αυτά ισχύουν, π.χ. οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, το διαδίκτυο, τα υπερπόντια ταξίδια με αεροπλάνα, η διακίνηση πολιτισμικών προτύπων αλλά και ναρκωτικών, οι στρατιωτικές επεμβάσεις κ.ά. πραγματικά δεν γνωρίζουν σύνορα και όρια. Από την άλλη πλευρά, όμως, στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική εκατομμύρια άτομα κάθε μέρα βρίσκουν περιφραγμένα τα μέχρι πριν "κοινά αγαθά", όπως η γη, το νερό, το δάσος. Και όταν για να επιβιώσουν προσπαθούν να μεταναστεύσουν προς τον υποτίθεται "ανοικτό" παγκόσμιο Βορρά, εκεί βρίσκουν νέους φράκτες και προηγμένα συστήματα ασφαλείας που τους κρατούν, προσωρινά, "έξω". Γιατί, με τίμημα τη ζωή τους, αμφισβητούν και αυτοί έμπρακτα την εξουσία του φράκτη και ορισμένοι τον περνούν.

Πέμπτη, Ιουνίου 14

"Γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ"

Νέοι της Σιδώνος, 1970

Κανονικά δε πρέπει να ‘χουμε παράπονο
Καλή κι εγκάρδια η συντροφιά σας, όλο νιάτα,
Κορίτσια δροσερά- αρτιμελή αγόρια
Γεμάτα πάθος κι έρωτα για τη ζωή και για τη δράση.
Καλά, με νόημα και ζουμί και τα τραγούδια σας
Τόσο, μα τόσο ανθρώπινα, συγκινημένα.
Για τα παιδάκια που πεθαίνουν σ’ άλλην ήπειρο
Για ήρωες που σκοτωθήκαν σ’ άλλα χρόνια
Για επαναστάτες Μαύρους, Πράσινους, Κιτρινωπούς,
Για τον καημό του εν γένει πάσχοντος ανθρώπου.
Ιδιαιτέρως σας τιμά τούτη η συμμετοχή
Στην προβληματική και στους αγώνες του καιρού μας
Δίνετε ένα άμεσο παρόν και δραστικό-κατόπιν τούτου
Νομίζω δικαιούσθε με το παραπάνω
Δυο-δυο, τρεις-τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.
Μας γέρασαν προώρως Γιώργο, το κατάλαβες;
Μανόλης Αναγνωστάκης
ΜΕΜΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΡΔΙΑΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ

Tο χωροταξικό για τον τουρισμό

Και το WWF Eλλάς ζητά κατ' ουσίαν την απόσυρση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό υπογραμμίζοντας ότι αυτό υπηρετεί τα σχεδια των επενδυτών και προάγει την οικοδομική ανάπτυξη χωρίς όρια. Ειδικότερα χαρακτηρίζει περιβαλλοντικά επικίνδυνη την προβαλλόμενη ως νέα μορφή τουρισμού με τον τίτλο "σύνθετες και ολοκληρωμένες αναπτύξεις τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού" καθώς "δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τη δημιουργία νέων οικισμών με αποκλειστικά παραθεριστική χρήση, οι οποίοι θα είναι πλήρως αποκομμένοι από την τοπική κοινωνία και οικονομία. Μάλιστα, η πρόβλεψη χωροθέτησης "σύνθετων και ολοκληρωμένων αναπτύξεων τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού" εντός των ορίων περιοχών του δικτύου Natura 2000, δημιουργεί σοβαρή απειλή οικοδομικής επιβάρυνσης στις ευαίσθητες αυτές περιοχές. Η πρόβλεψη για "δέουσα βαρύτητα στην οικολογική συνιστώσα" είναι εξαιρετικά ασαφής και υπόκειται σε επικίνδυνες παρερμηνείες. Αυτή η μορφή οικιστικής ανάπτυξης θεωρούμε πως δεν αποτελεί μορφή τουρισμού, αλλά αντικείμενο της πολεοδομικής νομοθεσίας και των κατά τόπους ειδικότερων πολεοδομικών ρυθμίσεων. Επιπλέον, θεωρούμε απαράδεκτο τον ορισμό ελάχιστης απόστασης τοποθέτησης κτισμάτων τα 50 μ. από την γραμμή αιγιαλού, στα νησιά και τις παράκτιες περιοχές. Η ρύθμιση αυτή δεν απειλεί απλώς την παράκτια ζώνη με σοβαρή οικοδομική επιβάρυνση, αλλά προκαλεί και ευθεία αμφισβήτηση της τεκμηριωμένης σχετικής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει ως ελάχιστη απόσταση τα 100 μ. (Π.Ε. 247/2003, Τμ. Ε', καθώς και Π.Ε. 636/2002 και 633/2002)." * Το WWFσημειώνει ότι το σχέδιο ΚΥΑ προσανατολίζεται προς τη διευκόλυνση και χωροθέτηση των επενδύσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και δευτερευόντως προς τη διαμόρφωση συνθηκών για αειφόρο χωροταξική οργάνωση. Έτσι ως προτεραιότητα προβάλλει η εντατικοποίηση της τουριστικής εκμετάλλευσης του χώρου, ακόμα και σε περιοχές που αναγνωρίζονται ως τουριστικά ήδη ανεπτυγμένες. Επιπλέον, πουθενά δε γίνεται αναφορά στην ανάγκη υπολογισμού και σεβασμού της φέρουσας ικανότητας των περιοχών στις οποίες χωροθετούνται νέες τουριστικές υποδομές. * Δίνει κατευθύνσεις εντατικής εκμετάλλευσης του φυσικού χώρου. Πουθενά δε γίνεται μνεία για τουριστικά "κορεσμένες" περιοχές, στις οποίες θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και στην απομάκρυνση των τουριστικών εγκαταστάσεων που είτε είναι παράνομες είτε προκαλούν εξόφθαλμη αισθητική υποβάθμιση του τοπίου. Αντίθετα, ακόμα και στις διεγνωσμένες ως τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, δίνονται κατευθύνσεις για περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας. * Η απουσία ρυθμίσεων για την απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων με τελεσίδικες πράξεις κατεδάφισης σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και δασικές εκτάσεις αποτελεί σοβαρή έλλειψη καθώς μειώνει το κύρος του και το καθιστά απλό σχέδιο περαιτέρω οικοδομικής ανάπτυξης των υπό εξέταση περιοχών. Η οργάνωση θεωρεί ότι η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην ανάγκη κατάργησης ή τουλάχιστον δραστικού περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης, που ευθύνεται για μεγάλο μέρος της υποβάθμισης του φυσικού χώρου από την τουριστική ανάπτυξη, ουσιαστικά ακυρώνει κάθε προσπάθεια για χωροταξική οργάνωση. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη μη δημοσιοποίηση των υποστηρικτικών μελετών και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία βάσει της κείμενης νομοθεσίας πρέπει να προηγηθεί της έγκρισης οποιουδήποτε ΕΠΣΧΑΑ και πρέπει απαραιτήτως να δημοσιοποιηθεί και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ακόμη αναδεικνύει την απουσία σύνδεσης με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 παρότι και τα δυο θα εξελιχθούν την ίδια περίοδο. Τελος αναφέρεται στην ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας θεσμοθέτησης του Εθνικού Χωροταξικού, πριν των ειδικών και περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων για να μην περιοριστεί η χρησιμότητά του στην απλή αποτύπωση μιας ήδη διαμορφωμένης κατάστασης.

Δευτέρα, Ιουνίου 4

ΟΣΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ
Στα μουλωχτά, εκτός κάθε μέτρου και κλίμακας, προωθείται η δημιουργία αιολικού πάρκου 333 ΜV με 111 ανεμογεννήτριες, σε περιοχή του δικτύου Natura στη νότια Σκύρο. Άλλη μια πράξη δυσφήμισης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη χύδην ανάπτυξή τους. Η κοινοπραξία Αιολική Νότιας Σκύρου - Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους - Έντεκα Α.Ε. υπέβαλε, δύο χρόνια πριν, στις 28.04.2005, 10 αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής από αιολική ενέργεια συνολικής ισχύος 333 MW στη Σκύρο, ίση δηλαδή με το 14% του εθνικού στόχου για το 2010 (2.340 MW - βάσει της επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου για τη Μείωση Εκπομπών ΑΦΘ, Δεκέμβριος 2006), που θα καταλάβει σχεδόν όλο το νότιο τμήμα του νησιού με 111 ανεμογεννήτριες των 3 MW η καθεμία. Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων διαπιστώθηκε από τη ΡΑΕ ότι τα εν λόγω έργα πληρούν τα κριτήρια του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά οι 8 από τις 10 αιτήσεις (Γ940-Γ942 και Γ944-Γ948) ευρίσκονται εντός ορίων περιοχής Natura 2000, που προστατεύεται από την κοινοτική νομοθεσία, υπό την επωνυμία "Όρος Κόχυλας", με κωδικό GR2420006. Για τις δύο εκδόθηκε θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς το ΥΠΑΝ, ενώ για τις υπόλοιπες ήταν απαραίτητη η υποβολή φακέλου Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ), όπως και για τη γραμμή σύνδεσης Υ.Τ. Σκύρος - Λάρυμνα. Η ΡΑΕ διαβίβασε στις 30.06.2006 την ΠΠΕΑ προς την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ και εκκρεμεί η απόφασή της. Εφόσον η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ γνωμοδοτήσει θετικά, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην έκδοση θετικής γνωμοδότησης προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης. Όλα αυτά προωθούνται ερήμην της τοπικής κοινωνίας και σχεδιάζονται σε όλη την έκταση του ορεινού όγκου του όρους Κόχυλα, δηλαδή στη βραχώδη περιοχή των περίπου 35.000 στρεμμάτων, στο νότιο τμήμα του νησιού που ονομάζεται "Βουνό". Η χωροθέτησή τους καταλαμβάνει σχεδόν όλες τις κορυφές του ορεινού όγκου της περιοχής του "Βουνού" και το 80% των εγκαταστάσεων βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 και Ζώνη Προστασίας της Ορνιθοπανίδας.