Σάββατο, Ιουνίου 30

ΠΕΥΚΑ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ !!!!
Τα πευκοδάση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας εκτείνονται περιφερειακά του ορεινού όγκου, καλύπτουν έκταση περίπου 95.000 στρ. και αποτελούνται αποκλειστικά από χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis). Ένα σημαντικό τμήμα των δασών αυτών (περίπου 29.000 στρ.) έχουν ενταχθεί στον πυρήνα Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και βρίσκονται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας.(Προστάτες μου ποιός θα με σώσει από λολου σας!!!)
Τα πευκοδάση εκτείνονται από τα χαμηλότερα υψόμετρα του βουνού, όπου αναμειγνύονται με θάμνους (πουρνάρια, κουμαριές κτλ.), έως τα 800 μ. περίπου. Στα μεγάλα υψόμετρα (800 - 1000) συστάδες της χαλεπίου πεύκης αναμειγνύονται με την κεφαλληνιακή ελάτη και την άρκευθο (Juniperus oxycedrus). Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στις νότιες πλαγιές της Πάρνηθας.
Η χαλέπιος πεύκη είναι είδος πολυτιμότατο και αναντικατάστατο για την περιοχή, γιατί έχει μεγάλη οικολογική ανοχή στην θερινή ξηρασία και προσαρμόζεται άριστα στις πυρκαγιές, μετά από τις οποίες αναγεννάται εύκολα. Η φωτιά παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη του οικοσυστήματός της, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πυρόφιλο, καθώς οι κώνοι του πεύκου μέσα στους οποίους βρίσκονται τα σπέρματα ανοίγουν στις υψηλές θερμοκρασίες και τα σπέρματα με τον αέρα μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, διευκολύνοντας την αναγέννηση του είδους.
Τα παραπάνω είναι αντιγραφή από το site του εθνικού δρυμου Πάρμηθας

3 σχόλια:

mitos είπε...

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ώριμο μεσογειακό δάσος που κάηκε και προστατεύθηκε, χωρίς να αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο. Αντίθετα, σε περιοχές που δεν κάηκαν τον τελευταίο αιώνα τα πεύκα λιγοστεύουν κάθε χρόνο, χωρίς δυνατότητα αναγέννησης.

Οι δασικές πυρκαγιές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διατήρηση των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Απλώς, η οικολογική τους σημασία δεν έγινε μέχρι σήμερα κατανοητή επειδή τα αποτελέσματά τους συγχέονται με τη μεταπυρική οικονομική δραστηριότητα του ανθρώπου, ιδιαίτερα με την υπερβόσκηση και την οικοπεδοποίηση που οδηγούν σε αποδάσωση. Η ισχυρότατη οικολογική σχέση μεταξύ πυρκαγιών και μεσογειακών οικοσυστημάτων εξηγεί γιατί οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Ο άνθρωπος είναι ακόμη τεχνολογικά αδύναμος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες ή οι δασικές πυρκαγιές. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα θα αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του αιώνιου κύκλου φωτιάς-αναγέννησης.

katiramenosofis είπε...

* Όπως φάνηκε και με την περίπτωση του καύσωνα, για τα κανάλια ιδανικός τηλεθεατής είναι ο τρομοκρατημένος τηλεθεατής. Αυτός που κάθεται μπροστά στην τηλεόραση με το αιρκοντίσιον στην πλάτη, τον ανεμιστήρα στη μούρη, την παγοκύστη στο κεφάλι και τον παγοκόφτη στο χέρι, όντας βέβαιος ότι γλύφουν την πόρτα του οι πύρινες γλώσσες της κολάσεως και τα παράθυρά του οι λάγνες ουρές των βελζεβούληδων
* Κι αν σε κάποιο διάλειμμα διαύγειας θελήσει να μάθει γιατί ο πλανήτης του έχει μεταβληθεί σε γέεννα του πυρός, η τηλεόραση θα του απαντήσει ότι για όλα φταίει το άτιμο το κλίμα, που ήτανε στραβό, το έφαγε κι ο Μπους.
* Ότι φταίει η υπερπαραγωγή και η υπερκατανάλωση, οι τσιμεντένιες γέφυρες και τα γυάλινα κτίρια, τα αυτοκίνητα και οι ηλεκτρικές συσκευές δεν πρόκειται να το μάθει ποτέ από την τηλεόραση, διότι η τηλεόραση ανήκει σε βιομήχανους, τσιμεντάδες και πετρελαιάδες και έχει ως βασικό σκοπό το πλασάρισμα αυτοκινήτων και ηλεκτρικών συσκευών.

katiramenosofis είπε...

Ψηφίζουν τα δέντρα κύριε Πολύδωρα ?