Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14




Αν σχεδιάζετε μια απόδραση μέχρι τη Βιέννη θυμηθείτε

• Να επισκεφθείτε το Palais Coburg, οινοποιεία, αμπελώνες και βέβαια κάποια heuriger. Απολαύστε το δικό τους ντόπιο χαρμάνι Gemischter Satz και ενδώστε στους μαγειρευτούς πειρασμούς, σνίτσελ, λουκάνικα, ξινολάχανα και λοιπές λιχουδιές.
Αν τα βιεννέζικα κρασιά είναι σήμερα ποιοτικότερα, αυτό το χρωστούν στο γεγονός ότι από τους 320 οινοποιούς της Βιέννης οι περισσότεροι είναι νέοι. Με όπλα τους την εντατική εκπαίδευση, τη διεθνή εμπειρία, την τεχνογνωσία αλλά και την τόλμη και το μεράκι τους έδωσαν τέτοια ώθηση στο βιεννέζικο κρασί που έχει πλέον αρχίσει να απολαμβάνει την αποδοχή και την εκτίμηση από τη διεθνή οινική κοινότητα.
Βέβαια, πλάι στα μονοποικιλιακά κρασιά, φιγουράρει και το περίφημο Gemischter Satz, παραδοσιακό βιεννέζικο κρασί από διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται η μία δίπλα στην άλλη στο ίδιο αμπέλι, τρυγούνται και οινοποιούνται μαζί. Στο παρελθόν, αυτή η μέθοδος ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής, καθώς ελαχιστοποιούσε το ρίσκο των… ατυχών καιρικών συνθηκών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να επανέρχεται. Το Gemischter Satz είναι το κατ' εξοχήν κρασί που σερβίρεται στα heuriger. Tα τελευταία είναι ένας ισχυρός οινικός, πρωτίστως, και δευτερευόντως γαστρονομικός θεσμός της Βιέννης. Στην ουσία, πρόκειται για καπηλειά που ανήκουν σε οινοποιούς της περιοχής, βρίσκονται πλησίον των αμπελώνων τους και σερβίρουν αποκλειστικά και μόνον κρασί δικής τους παραγωγής, αρχής γενομένης με το Gemischter Satz και με την προσθήκη στη λίστα τα τελευταία χρόνια μονοποικιλιακών κρασιών.
Ο θεσμός των heuriger, χάρις στον οποίο επιβίωσε η βιεννέζικη αμπελουργία, είναι πολύ παλιός: πρώτος ο Καρλομάγνος νομοθετεί για τη διάθεση κρασιού από τους οινοποιούς στα heuriger, ενώ στις 17 Αυγούστου του 1784 ο αυτοκράτορας Ιωσήφ Β΄ παραδίδει το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Σήμερα, τα heuriger εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης των ντόπιων αλλά και των τουριστών. Και όχι άδικα: η υπέροχη διαδρομή από το κέντρο της πόλης μέχρι τους αμπελώνες, το ζεστό περιβάλλον, οι ξύλινοι πάγκοι, οι ολάνθιστες αυλές, το καλό κρασί του οινοποιείου και το πολύ και αξιόλογο φαγητό είναι μερικοί μόνον από τους λόγους που τα heuriger είναι τόσο δημοφιλή.
Κατά την παραμονή μου στη Βιέννη επισκέφθηκα δύο τέτοια θαυμάσια καπηλειά: το ένα, του Richard Zahel, ήταν η πιο παραδοσιακή και κάπως φολκλόρ εκδοχή, το άλλο, του πολλά υποσχόμενου «βιολογικού» οινοποιού Stefan Ηajszan, η πιο εκσυγχρονισμένη. Και στα δύο, το πραγματικά αξιόλογο ντόπιο κρασί έρρεε άφθονο και οι θαμώνες, κυρίως αυτόχθονες έδειχναν να το απολαμβάνουν συνοδεία τοπικών πιάτων.
Μια πόλη που αγαπάει το κρασί
Οι Βιεννέζοι αγαπούν το κρασί. Η σχέση τους, όμως, αυτή με το προϊόν της αμπέλου δεν εξαντλείται στα heuriger, παρά το γεγονός ότι η μπίρα αποτελεί καθημερινή υπόθεση. Ακόμα και σε… εναλλακτικού τύπου μπαρ, οι νέοι θαμώνες απολάμβαναν όχι κάποιο πότο ή κοκτέιλ της μόδας, αλλά κρασί! Στο κέντρο της πόλης υπάρχει και ένα πραγματικό κόσμημα για τον οινικό κόσμο, το Palais Coburg. Πρόκειται για ένα παλιό παλάτι που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο και εστιατόριο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αρχείο κρασιού στον κόσμο. Στις έξι «βιβλιοθήκες» κελάρια του φυλάσσονται 60.000 φιάλες από όλον τον κόσμο και μερικές από τις σπανιότερες συλλογές. Εξαιρετικά ενημερωμένες κάβες και αξιοζήλευτα wine bars ολοκληρώνουν

• Να αγοράσετε βιεννέζικα κρασιά. Ρωτήστε πού βρίσκεται η πλησιέστερη στο ξενοδοχείο σας κάβα για να μην πιαστούν τα χέρια σας από το κουβάλημα. Πάντως, ένα από τα καλύτερα και πλέον ενημερωμένα ντελικατέσεν της πόλης, όπου βρίσκεις κυριολεκτικά τα πάντα -και βέβαια και κρασιά- είναι το Meinl am Graben, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου στην οδό Kohlmarkt.


• Στον ίδιο δρόμο, λίγα βήματα πιο πέρα, βρίσκεται το περίφημο ζαχαροπλαστείο Demel, που υπήρξε το αγαπημένο της πριγκίπισσας Σίσσυ. Αγοράστε σοκολάτες, ζαχαρωμένες βιολέτες και λοιπά καλούδια για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Εσείς καθίστε για να απολαύσετε Anna Demel torte συνοδεία βιεννέζικου καφέ.


• Τουριστικόν μεν, αλλά επιβάλλεται. Στο ισόγειο καφέ του περίφημου ξενοδοχείου Sacher (Philharmonikerstrasse 4), θα δοκιμάσετε το δημοφιλές sacher torte αλλά και άλλα βιεννέζικα γλυκά.


• Κάθε Σάββατο ένας επίγειος παράδεισος περιμένει τους γαστρονόμους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Ευρώπης, μήκους 1,5 χλμ., τη Naschmarkt. Εδώ θα βρείτε ζαρζαβατικά, άφθονα μανιτάρια του δάσους, μπαχαρικά από όλον τον κόσμο, το περίφημο ξίδι της οξοποιίας Gegenbauer, ζυμαρικά φρέσκα, ψωμιά και διάφορες άλλες λιχουδιές.


• Να φάτε στο παλιό θερμοκήπιο - νυν εστιατόριο Palmenhaus στο Burggarten. Nα πιείτε στο film noir ατμόσφαιρας (Neustiftgasse 1) Rote bar στο Volkstheater.


• Να περιπλανηθείτε στους δρόμους, στους κήπους και στις πλατείες της αυτοκρατορικής πόλης αλλά και στις όχθες του Δούναβη. Από το πρόγραμμα της περιήγησής σας δεν πρέπει να λείψουν ο Αγιος Στέφανος, ο καθεδρικός της πόλης και το Museum Quarter, η γειτονιά των μουσείων. Η Βιέννη, πόλη της μουσικής και των τεχνών, επιφυλάσσει εκπλήξεις για όλα τα γούστα!

καθημερινή/Α . ΡΕΝΤΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: